Tuesday, November 10, 2009

Bla...Bla...Bla..

Hoho, 1 paper to go.. x sabar nak habiskan last paper Jumaat nie..erk..pastu nak balik kampung..walaupun diharamkan..i dun care... ada hal...semester nie start cuti lepas Krismas..pedah, x puas langsung..lantak lar, yang penting kena habiskan semester depan dengan jayannya... x larat nak sambung kos nie.. nak sambung kos len pas ni d tempat len maybe or just kerja.. Sebab, memang x suka dah nak blajar kos ni dengan bangga nya atas sebab2 tertentu..whatever..

Boring gile dok cnie, payah betol nak keluar..bajet dah ler tengah sengkek..bese la, akhir sem nie, macam2 dugaan betul la.. x tau la sampai bile boleh tahan..LOL...

Wednesday, September 16, 2009

Hari raya..

Salam semua, lama aku tak update blog nie..sebab aku bz dengan praktikal and tak ada masa nak buat benda lain.. Hurm, tup -tap tup-tap raya dah dekat seh..ari ahad nie raya kan kalu tak silap aku..ahakz.. So, aku memang tak sabar gila nak balik raya kat kampung aku nie..rindunyer..(padahal hampir setiap minggu aku balik,lolz) Erm, aku tak sabar nak packing barang (malam nie la..) Esok balik kampung, ayah aku jemput.. Esok pagi aku ada test, aku tak fikir dah test2 nie, aku cuma fikir nak balik saje..hehe..

Balik nanti boleh lar aku jumpa member lama aku, kalu ada kesempatan la kan.. Erm, maybe ini kali terakhir aku beraya bersama famili aku secara ramai2 la.. cuz, aku tahun depan nak graduate..(insya-Allah) and aku maybe nak terus kerja di sepital lepas habis belajar kalau ada peluang mana2 hospital government or private.. so tahun depan, tak la raya aku memandangkan aku nanti jadi pekerja junior yang komfem2 kene buli ngan senior nanti and kene kerja time orang bercuit..redha je lar kan..

Ape2 pun, sesape yang kenal aku, mintak maaf lar banyak2 kalau aku buat salah kat korang, terkasar bahasa ke kan.. yang orang ingat aku nie menyombong ke.. mintak maaf lar yer, aku kekdang tak sedar apa aku buat betul ke tidak kan..

Akhir kata, Selamat Hari Raya..

Wednesday, September 2, 2009

Aku Sesar Lor..

Aku Sedar:
sok dah nk poser..(aiseh..mak bulan ni asik beranak je tiap2 taun..)
Tapi,Aku tak sedar:
puase 2 taun lepas ak xgnti lg..(mase mnom air 100 plus kt bwh jembatan nuuu..)

Aku Sedar:
Raye dah nk dekat..(yeah..raye!!!..buleh dapat duet raye..)
Tapi,Aku tak sedar:
puase baru je start,

Aku Sedar:
bulan ramadhan,bulan beribadat,
Tapi,Aku tak sedar:
aku asik ngumpat org n buat perkare yg xberfaedah,.(jiran sebelah umh ak selalu buat,xkire la..puae ke x..klo xbuat seari,mule la xsenang duduk..hehe..)

Aku Sedar:
puase ni untuk jimat cermat
Tapi,Aku tak sedar:
abiz satu bazar aku borong juadah..(nasi ayam,nasi ambang,kueh lopez,kuih talam,cucur badak,laksam,ayam golek,air katira,bancau)

Aku Sedar:
baju raye taun lepas elok lagi..ak simpan dalam almari..ade 3 4 pasang kot..
Tapi,Aku tak sedar:
2 ari lepas,mmbr ajak shoping..(beli kasut raye,baju raye,spek raye,songkok raye,samping raye,butang baju raye,hantu raye..opss..silap..)

Aku Sedar:
tgu waktu berbuka,sekejap je..
Tapi,Aku tak sedar:
azan zohor ak da berbuke..(ak ad kupon lunch at McD la..xgune,mmbazir..kt tuhan marah membazir..)

Aku Sedar:
setan2 kene gari time bulan ramadhan
Tapi,Aku tak sedar:
ade setan terlepas ramadhan taun ni..Red Devil ak la..wakaka..(Glory..Glory..Man United..yeargh..)

Aku Sedar:
malam2 ramadhan ni kne solat terawih,
Tapi,Aku tak sedar:
ak pi masjid,tp p lepak ngn mmbr..yela..dieorg sume cuti sem..bile lg nk jumpe..

Aku Sedar:
asal terawih je,mesti ade moreh..(mcm2 ade..sempoi..)
Tapi,Aku tak sedar:
ak xpenah antar juadah moreh mcm org lain.

Aku Sedar:
umat islam kene bayar zakat,
Tp,Aku tak sedar:
tiap2 taun,bapak ak je yang p bayar..(ak klo da kawen,da buleh dapat anak kembo 4..)

Aku Sedar:
puase ni penat,
Tapi,Aku tak sedar:
asal penat je,ak p toilet..(air paip pn xpe la,jnji tekak ak basah..)

Aku Sedar:
puase ni,bkn tahan lapar je,mulut,mate,telinge,hidung,nafsu..mcm2 lg la nk kene jage..
Tapi,Aku tak sedar:
semate2 nk jage sume tu,ak tido dari lpas sahor smpai waktu berbuke..(zzzZZzZZZ..biz..itu xbleh,ini xbleh..tido je la..)

Aku Sedar:
aku byk wat silap,..(terkate blakng,tercuri duet akak ak,terpukul kwn baik ak,terhutang ngn mmbr ak,terlupe kesilapan ak..)
Tapi,Aku tak sedar:
ak xpenah pn rase nk mintak maap..(ade ke ak wt silap??klo ade..mntk maap ye..)

Wednesday, August 12, 2009

hoho..

Monday, August 10, 2009

apa perkara yg ber'manfaat' drpd ber'couple':



1) seronok (dpt fitnah)
2) seronok (dpt dosa)
3) seronok (dpt geng dgn syaitan)
4) dpt meluahkan masalah..(Allah kan ada)
5) byk habis duit (lebih baik guna utk sedekah) , tak kurang juga yg habiskan duit beli prepaid dan bayar bil telefon yg melambung..
6) byk risau (takut awek kita org lain kebas.. berapa kali dah miss solat pasal dok asyik berdating tak pulak risau..)
7)byk termenung dan senyum sendiri (pasal ingat peristiwa riang dgn awek.. kita sbg muslim patutnya byk mengingatkan MATI yg boleh dtg bila2 masa..)
8) lebih mengutamakan awek drpd org lain (hidup dlm dunia sendiri, dia dan awek dia.. lain dah tak kisah..)
9) menepati masa dan janji (takut awek marah/sakit hati.. solat fardhu lewat tak takut pulak... )
10) lain2 lg yg memberikan faedah dlm menambah saham DOSA drpd PAHALA..

 

Hasil drpd pengalaman/pemerhatian/analisa/kajian terdapat beberapa sebab yg menyebabkan PENDORONG mengapa ber'couple' terjadi;
1) byk sek./pusat pengajian i.e. perempuan dan lelaki satu kelas tanpa ada usaha drpd pihak yg bertanggungjawab utk mengawal pencampuran ini supaya tidak bercanggah dhn syarak.
2) perkara ini sudah jadi kebiasaan maka didapati ada pendapat (tak tahu le dalil mana dia guna) mengatakan tak apa ber'couple' asalkan tak melanggar batas2 syarak.. nauzubillah.. pd pendapat mereka keluar buat date kat khalayak ramai, bukannya berduaan di tempat sunyi tak pegang tangan, jln pun tak rapat2 dan si awek tu pula pakai tudung... so tak pe la.. dosa pun sikit jer.. nanti dah kahwin settle dan taubat le.. saya bab ni yg payah nak jawab.. ada je alasan dia org utk melepaskan diri. org kata kalu dah nak buat tu memang mcm2 helah. kita nasihat kot sini dia corner kot lain. byk bersabar aje le dan teruskan usaha kita insyaAllah lama2 dia sedar le..

10 tips lupakan kekasih...

1.Anda tulislah 10 pucuk surat dan anda poskan kat diri anda sendiri, pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut... Lakukan setiap hari, 3 kali sehari...

2.Jauhkan diri anda daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung

3.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan... . Bukak lah warong khas untuk sesi interview tuh... Alaaa... bunga bukan sekuntum, kumbang lak berlambak lagi..

4.Buat perusahaan menternak itik... Nanti bila itik dah bertambah, pasti akan lupa kat pasangan anda tu, sebab terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo... .

5.Sibukkan diri dengan bekerja... Bantai overtime bebanyak... Bila duit dah berjuta nanti, cari ajer yang lain, kawin terus, senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala...

6.pi ngadap cermin yang sememangnya setia ngan anda... buat ler lawak giler yang tak masuk di akal, pastu gelak ler sendiri...

7.Ulang perbuatan nih sampai 3x... ikut tau... Uhh huuu Uhh huuu...

8.Kalo still teringat kat pasangan anda tuh, anda pi cari tangga, alaa cari je lah kat umah mana-mana atau pun bangunan berhampiran, buat-buatlah terjatuh dari tangga, sampai terus hilang ingatan, nescaya ler.. akan lupakan terus pasangan anda tuh... dengan diri sendiri pun anda tak akan ingat lagi..

9.Kalo ingatan anda masih ada, pi je rumah jiran sebelah, minjam tukul, pastu buat ler tak tau sambil ketuk pala sendiri sampailer ilang ingatan...

NOTE: A.kalo jiran anda tak bagi minjam tukul, curikk je, pastu lari ler..takkan dok buat sesi berkenalan ngan jiran anda lak..

B.Kalo susah sangat... hantuk je kepala tu kat dinding rumah, buat ler sampai rasa dah bosan dengan hantukan tuh...

10.Gantung gambar si dia kat dinding .. kutuk, karate, gusti, gigit, mamam, telan... buat lah apa-apa je asal hati rasa pueih..

Monday, August 3, 2009

Baca...

1- erm,nk ckp cket neh kat awak.. bce NO 5
2- Mmmm..cmne ek nk ckp? Bce je la NO 8
3- nk taw ekh?erm,bce NO 9
4- huh,drpd pning bek bce jap NO 15
5- cmne ek nk ckp.. NO 17 je k..
6- kite nk ckp skg tp lbh bek bce NO 16
7- kite akn ckp tp bce dlu NO 2
8- yg kite nk ckp neh simple jek..tp bce dlu NO 4 k?
9- tak payah la b'debar2 cm2..cme bce jap NO 18
10- Blom lg la..bce NO 19 ye..
11- da pnt ekh? Bce jap NO 13
12- sbnrnye kite nk ckp klu….(ah bce no 3 la)
13- tgl cket jek lg bce NO 20
14- argh,pnt neh..bce NO 1
15- adush,dah pning dh ni.. bce la NO 6
16- lorh,msh ta phm lg kew? Bce NO 12
17- ades,nk ckp neh..bce NO 7
18- kite taktau klu awk phm..tlg bce NO 10
19. Baca NO 11 dgn tenang ye..nt awk akn taw..
20- oke2,skg kite ckp..bce NO 14, tp slow2 jek k

Sunday, August 2, 2009

Santai...

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali,
sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko.
Aktiviti seharian depa ni
menybbkan tok imam x senang duduk. Pd satu hari tok imam tu dtg dg
niat nak tarbiyah depa ni.

Maka berlakulah bbrp insiden cabar-mencabar.
Tok imam tu cabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nnt.
Si Ali pun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nnt kami buktikan yg kami bkn la jahil sgt spt yg disangkakan" .

Maka apb hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu ke surau.
Tok imam pun suruh Ali azan. Tanpa berlengah terus je Ali azan,
"Allah Ta'ala... Allah Ta'ala..." Dg segera tok imam merampas mikrofon drp Ali & menyuruh tok bilal azan semula.

Terselah kejahilan Ali.Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkat takbiratul ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali x khusyuk, angkat 2x pun x khusyuk jgk lg..

Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok,tok duduk kat belakang, biar saya jadi imam." Tok imam pun undur le ke belakang.
Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka para
makmum pun ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba2 je si
Budin ni pusing ke belakang dan berkata, "Aa, tengok!
Sekali jee tokkkk!!"
Lalu batallah solat Budin. Yg lain2 pun ikut berenti sambil ketawa
terbhk2.

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus ke
depan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habis
sembahyang. Siap dg wirid2nya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Ciko niii...Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgn
bongkaknye si Ciko berkata,

"He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu.Kalau tak, lagi dassat aku
semayang.
He heee..."
Tok imam pun terkedu & terpana...

Cuci Mata...

...biLa Aku bOSaN...
<> ...kEgiLaAN sEpaNjaNg zAmAN...
...di mAsA kELapANgAN...
...mEmbUat tARiaN sAdiS...
...kuAk LENtaNg di hUjUNg miNggU...
...tEraSa diRikU ENsEm 24 jAm...
...kadaNg2 kuAt NaNgiS...
...wEh kENgkAwAN!!! aKU NaK giTaR!!!...
...kuAt mAjUk tAu!!!...
...sUkA mELaNcONg...
...HaHaHa...

Sesuatu yg anda x perasan@terfikir..

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.
2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.
3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda
4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda.
5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.
6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.
7. Kalau bukan kerana anda,seseorang itu tidak akan hidup bahagia.
8. Anda seorang yang istimewa dan unik
9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.
10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah sebaliknya.
11. Sekiranya anda merasakan andadipinggirkan, fikirkan semula;mungkin anda yang meminggirkan mereka.
12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini,mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat laun anda akan memperolehinya.
13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci umpat cela.
14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.
15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik,sejam untuk menghargainya,sehari untuk teman tetap paling setia.walaupn punya harta yang banyak,teman tetap paling berharga.

Susah Nak Tdo..

Lately, saya memang ada masalah dengan tido.. payah betul la saya nak lelap bila tibanya waktu malam, sampai kekadang saya rasa takot sekali bila tibanya waktu malam.. saya nie tak pun tido petang, tapi masih tak boleh nak tido jugak.. tensen2.. bukan saya sorang je dalam ahli keluarga saya macam ni tapi majoriti macam saya jugalah, baka yang sama.. Tapi saya rasa saya lagi teruk coz saya tak ganti balik tido itu, still terjaga macam biasa.. Kekadang tu saya penah tido 2 jam je 3 hari berturut2, atau pun tak tido langsung.. Esoknya, saya takda lah ngantuk sangat tapi still ada lah ngantuk tu.. Saya bengang gak.. member2 saya yang setiap hari tido petang okay je tido malam..awal lagi dari saya.. Biasanya kalau saya tido dalam pukul 3-4 pagi / 5-6 pagi..Itu kalau saya kat hostel.. Saya tak rasa ngantuk langsung.. Satu kelemahan saya - saya agak penakut, lepas tu susah nak tido malam..masalah betul, suka fikir bukan2.. Nak2 lagi tempat tinggal sekarang ni.. dah lah tempat baru, first batch yang pindah Puncak Alam.. Mak ai, minggu pertama tido 2-3 jam je..Tak tahu sebab apa, maybe sebab saya dah set mind takut ke tak ngantuk ke.. saya sendiri kurang pasti, lagi2 kalau terpandang kat tingkap itu,takot.. Ada gak terfikir nak makan ubat tido, tapi bila difikirkan banyak kesan kalau saya amik ubat tido ni.. Last2, dah 3 minggu saya macam nie, saya makan ubat batuk tanpa berfikir side effectnya.. hak3, sebab saya tak da cara, last choice.. ubat batuk kalau makn ngntuk, so saya makan lah.. hak3, tapi saya takda lah amik kerap.. ikut time r..Akhirnyam saya immune terhadap ubat batok,huh...
Lalalala~

Saturday, August 1, 2009

Terlalu LAMA.....

Terlalu LAMA BERDIRI?
Merosakkan tulang. Urat-urat sekitar kaki menjadi kembang.

Terlalu LAMA DUDUK?
Merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh
menjadi kendur.

Terlalu LAMA MELIHAT?
Merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih kotor dari biasa.

Terlalu BANYAK TIDUR?
Merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh. Selalu berangan-angan.
Urat-urat sekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti
kemandulan.

Terlalu RIANG/GEMBIRA?
Merosakkan usus.

Terlalu KERAP MARAH?
Merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.

Terlalu BANYAK BERFIKIR?
Merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. Haid tidak menentu dan
dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan
rahim dan sekitarnya mudah terjejas.

Terlalu BANYAK BERSEDIH?
Merosakkan jantung.

Terlalu MERANA?
Merosakkan paru-paru.

Terlalu TAKUT?
Merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan
gejala kencing manis dan lemah jantung.

Terlalu KERAP TERKEJUT?
Merosakkan pundit hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami. Haid
menjadi tidak menentu dan kadangkala pendarahan terlebih.

Terlalu BANYAK MAKAN?
Merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu
mengantuk. Liang vagina kurang bersih (semakin banyak ?ragam?
lauk/makanan yang dimakan dan semakin terjejas kesihatan)

Terlalu BANYAK MINUM AIS?
Merosakkan otot dan lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat
badan meningkat. Mudah diserang penyakit dan tidak kelihatan awet
muda.

Terlalu BANYAK MASA LAPANG?
Merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan
suka berkhayal dan menimbulkan pelbagai penyakit jiwa, kecuali masa
lapang diisi dengan aktiviti hidup positif.

Thursday, July 30, 2009

Huh..

Member..

Erm tetibe je aku teringat kat korang..aku tak tahu lah apa citer korang..belajar mana, kerja mana, aku dah lama tak amik tahu ..ye lah, masing2 dah ada haluan sendiri lepas habis sekolah..belajar tempat lain2..Time reunion pun tak semua yang datang..termasuk lah..bz ar beb..aku memang tak da mase..Hurmm, tu kawan time sekolah..member2 time aku masuk PLKN pun entah apa citer, ada lah aku kontek sorang dua,,ahakz..bukan apa, kekadang memang bz rr..hak3..apa punya kawan..alahai, member pun lupa gak kat aku..so , aku peduli apa r8.. erm sekarang ni aku belajar kat Shah Alam, ada lah tersempak jugak dengan budak sekolah aku..tapi aku buat duno je..bukan apa, aku tak bape kenal pun..kenal gitu2 je pun.. Member aku sekarang yang duduk dengan aku sekarang nie..yang tak lama lagi bakal graduate diploma ni... aku tak tahu lah..rasa macam nak sambung belajar lagi.. aku tak bersedia lagi nak menempuhi alam perkerjaan yang begitu banyak cabaran.. aku nak jadi student je la camni..senang hidup..hak3.. tak payah pikir sangat kan...ahakz..

Tuesday, July 28, 2009

Cerita Lawak : Temuduga Bank...

Johan dilahirkan tanpa kedua telinganya,
tetapi walaupun cacat dia berjawatan tinggi di sebuah bank.
Dia sangat marah kalu ada orang yang mempersoalkan tentang telinga.
Satu hari dia mahu mengambil kerani baru dan tiga orang disenaraipendek untuk sesi temuduga.
Calon pertama seorang lelaki yang mempunyai penampilan yang baik. Diakhir temuduga,
Johan bertanya satu soalan kepada lelaki itu.
"Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?"
"Ya, tapi minta maaf kalau saya kata tuan tak ada telinga,
macam ayam"
jawab lelaki itu dengan jujur.
Merasa terhina dengan jawapan itu, Johan mengusirnya keluar dari pejabat. Calon kedua ialah seorang perempuan yang berpengalaman bekerja di bank hampir 5 tahun.
Dia lebih baik dari calon pertama tadi.
Di akhir sesi temuduga,
Johan bertanya soalan yang sama ditanya pada calon pertama.
"Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?"
"Ya ...saya heran bagaimana tuan boleh mendengar saya dengan baik,
sedangkan tuan duduk jauh dari saya." puji perempuan itu.
Sebaik mendengar jawapan dari perempuan itu,
Johan berang dan menghalaunya keluar. Calon terakhir adalah yang terbaik, walaupun masih muda dia telah bekerja lebih 8 tahun di bank.
Selain bijak dia juga tampan dan bergaya.
Seperti calon terdahulu Johan bertanya soalan serupa.
"Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?"
"Ya. Awak pakai contact lens,"
jawab pemuda itu menahan perasannya dari tergelak.
Walaupun terkejut, Johan gembira dengan jawapan pemuda itu.
Dia hairan kerana pemuda itu sangat teliti dan dapat melihatnya memakai contact
lens walaupun mereka duduk agak jauh.
"Bagaimana awak tau" tanya Johan lagi. Pemuda itu tidak dapat lagi menahan gelihatinya lalu
ketawa besar hingga jatuh terguling-guling sambil berkata,"
Dah tentu tuan tak boleh pakai cermin mata sebab tuan tak ada telinga,
nak sangkut kat mana".
Huargh! Huargh! Huargh! Huargh!"

Baby comel...China made Michelin





Take A Break..

Tempat Yang Berdosa Dilawati

Monday, July 27, 2009

2 Minggu Lepas..

Teringat aku masa 2 minggu lepas masa hari Ahad, aku dengan member aku Nat pergi KL nak teman dia pergi beli tiket kat Putra.. nak balik Terengganu katanya nak jumpa somebody..ahakz.. tak kisah lah kan, aku temankan aje lah, tak kan aku nak biarkan dia pergi KL sorang2 plak..dah ler jauh...Kitorang berdua dari Puncak Alam..kitorang biasa jalan KL n tak biasa lagi kat Shah Alam...ikutkan kat Sentral Shah Alam pun ada jual tiket..Tapi, takpe lah..saja nak pergi KL makan angin..

Kitorang gerak dari kampus dalam pukul 2 petang lah..sampai kat induk dalam pukul 2:40 p.m macam tu lah..lepas tu nak carik bas plak untuk pergi seksyen 2 pulak..ye lah nak pergi KL.. Kitorang bajet balik sebelum pukul 6 p.m. sebab kitorang cuma nak beli tiket je..

Sampai KL kat Pasar Seni pukul 3 lebih arr, dengan tergesa2 kitorang pergi naik LRT pergi Masjid Jamek..Patutnya naik kat KL sentral..Tapi kitorang blur.. tak pasal2 kena naik sambung2 LRT..Sampai kat Masjid Jamek kitorang pun teruskan perjalanan ke PWTC.. Leceh sungguh..ye lah, nak kejar masa lah kononnyer.. Sampai kat PWTC dalam pukul 4 lebih..kitorang pun rasa tak dan dah nak balik Kolej sebelum pukul 6p.m.

Kitorang penat gila babi lah berlari sana situ..Sampai kat Stesen Putra, kitorang pun sembahyang kejap dan beli air..Haus seh time tu.. Lepas tu, member aku beli lah tiket nak balik kampung... Itu baru satu perjalanan.. Lepas tu teringat pulak member2 kat umah kitorang kirim la pulak beli barang2 diorang..aiseh men... Kitotang patah balik ke Stesen LRT dekat PWTC balik ke Masjid Jamek..Sesampai di sana, aku dengan member lupa jalan nak balik..konfius pulak sebab penat tahap cipan.. Masa nak beli tiket, salah kaunter pulak..berlari lah ke seberang jalan beli tiket.. Akhirnya kitorang berjaya gak beli tiket and balik ke Pasar Seni..

Sampai Pasar Seni, kitorang pergi Mydin pulak..jauh gak tempat..habis lemak2 yang aku simpan terbakar begitu sahaja..hak3.. Sampai Mydin, kitorang pun beli lah barang yang kena beli..Maasa kat Mydin, macam2 benda berlaku kat kitorang..tapi aku malas nak taip..hak3..Penat seh sehari tu, tak sempat nak makan pun sebab kejar masa.. Tambang sahaja pergi balik KL nak masuk RM10..banyak seh..balik rumah kena mintak upah..Penat tak terhingga..ahakz..

Dalam pukul 8p.m , kitorang pun sampai kampus induk sementara nak tunggu bas balik ke puncak alam pukul 9p.m nanti.. Bas dah ler datang lewat, esok dah lar ada kelas pagi..assignment aku tak sentuh apa2 lagi.. Dalam pukul 10p.m, baru lah kitorang sampai kampus..Hari tu memang hari yang memenatkan..mana taknya..dari hari jumaat aku pergi keluar jalan sampai lah hari Ahad, tak rehat.. Sampai rumah, aku dengan member aku memang pengsan arr ..Esok kelas pagi tu, aku tido dalam kelas..tak tahan aku...
lalala~

Hanya Buat Renungan.. Kadang Kita Terlupa...

Bila seronok, aku cari.​.​.​.​pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada.​.​.​.​pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat.​.​.​.​pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa.​.​.​.​pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya.​​.​​.​​.​​.​​.​​.​​.​​

Tapi kalau Mak sudah tiada.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​

MAKKKKK.​.​.​RINDU MAK.... RINDU SANGAT....



Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup....... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Check This Out!!

Happy Meal
You Doing It Wrong
Zipped
Bird pooping On Child


Huh??

Aku Tahu..

Sesungguhnya saya tahu bila kita start blogging nie orang mesti baca punya ka, kalau orang baca lah,hahaha...So, nak blogging kena lah berhati2 dari segi penggunaan kata, bahasa ke, cerita yang memalukan kita ke..ye lah, kita biar orang lain baca tentang kisah kita kan..kot2 yang baca tu member2 kita ke, adik beradik, atau mak bapak ataupun sapa2 je lah kan...

Kenapa saya buat blog?? Saya buat blog ni pun saja2 je untuk kepuasan diri sendiri, tak penat jari kalau nak tulis diari dalam buku, penat menaip je pun, takde hal la,hahaha...kongsi cerita dengan orang lain tak kisah lah sapa2 pun..Sol hati2 bila berblogging nie yer, Bubyee~~

Kisah Pak Pandir...

Pak Pandir baru sahaja membeli motosikal baru. Dengan rasa bangga Pak Pandir pun bersiar-siar di pekan. Sampai di depan lampu isyarat, Pak Pandir berhenti kerana lampu merah. Apabila lampu hijau, semua kenderaan mula bergerak tetapi Pak Pandir masih tetap tidak berganjak dari tempatnya. Lalu datang seorang polis dan bertanya pada Pak Pandir.

Polis: Kenapa tak jalan lagi? Kan lampu hijau tu?

Pak Pandir: Maaf encik, belum ada warna lampu yang saya suka lagi. Bila sudah keluar warna yang saya suka, saya jalan. (tersenyum)

Polis: Mampus kalau macam ni! (mengetuk dahi)

Sunday, July 26, 2009

Zaman Nakal...

Errmm, tetibe aje saya teringat kisah2 masa budak2 dulu...bila difikirkan rasa macam kelakar, macam bengong je..Ye lah, budak2 lagi kan masa tu..tak tahu apa2..tau main je kan..
Saya ingat lagi saya ni selalu sangat buat jahat kat orang lah, kat diri sendiri lah...lolz, jahat tak terkata, selalu kene penyepak terajang dari ayahanda saya,nenek, atok and seangkatan dengannya,haha..

Saya ni dulu suka sangat usik orang2 yang ada kat sekeliling , tak kisah lah orang tu muda ke, tua ke, cantik ke , hodoh ke,saya memang kuat mengusik orang...

Zaman budak2 dulu boleh lah bebas nak kawan dengan sapa, baik laki atau perempuan ke ape ke..
nak panjat pokok ke, main bola ke dan yang seangkatan dengan nya..Mak bapak pun tak heran sangat..Sekarang kalau nak buat macam tu memang tak manis lah bila orang tengok kan..Sapa suke... Rindu tol dengan zaman budak2 dulu, time kene bantai dengan mak ayah , atuk nenek, dengan member, sedara mara..Saya suka benau buat jahat kat orang.. tapi, semua tu dah jadi kenangan je yang saya akan ingat sampai bila2..

Cara2 Untuk Slimkan Badan... (Lesson Of The Season)


1. Gerak ke kanan kemudian ke kiri...
2. Gerak ke kiri kemudian ke kanan...
3. Ikut je ler...banyak bunyi lak...!!
4. Jangan terpusing kepala udah la...
5. Hantuk kuat-kuat dahi kat dinding...
Untuk tempah katil kat wad ICU...

6. Dah tu buat gerakan tangan dan badan...
Buat macam ala-ala babun gitu...
Jangan peduli apa orang lain kata...

7. Tengok muka kat cermin...
Sambil goyang2 gerudi...lawo tak...?
Confirm tak lawo...
8. Akhir sekali...
SELAMAT MENONTON
I'm Sorryyyy....!!! ^_^

JANGAN!!!!

Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.

Kalau tertidur lain cerita.

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas
kaki (selipar)

Takut kalau-kalau terbawa keluar najis,
mengotori seluruh rumah kita.

Jangan Tidak menutup kepala ketika membuang air Kecil dan Besar
kerana jika tidak ,,,nanti di padang Mahsyar kepala penuh dengan najis2 itu.

Jangan makan dan minum dalam

bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah

digunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan.


Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti

rezeki mahal
(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu
berkat)


Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.


Jangan keluar rumah

tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.


Jangan pakai sepatu atau selipar yang

berlainan pasangan.
Makruh dan mewarisi kepapaan.


Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap
diselaputi dosa.



Jangan menangguh taubat bila berbuat

dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.


Jangan ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah.




Jangan mengumpat sesama rakan
taulan... Nanti rosak persahabatan kita

hilang bahagia.


Jangan lupa bergantung kepada ALLAH

dalam setiap kerja kita..

Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.


Jangan bakhil untuk bersedekah.

Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.


Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.


Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah

ciri-ciri munafik dan
menghilangkan kasih orang kepada kita.




Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.


Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.



Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.

Sebab semuanya untuk keselamatan kita.



ALLAH lebih tahu apa yang terbaik

untuk hamba ciptaanNya.


Wasalam







"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)







"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Senaman...!!!

anya amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini..ikut la arahan ni betul2...


ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..


tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..


wa..wa.. aaa


gerak kekanan kemudian ke kiri..


gerak ke kiri kemudian ke kanan


ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..


tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..


dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..


kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masaalah...


buat secara aggresive pula...
jangan peduli apa orang lain kata..


hilangkan semua stress..


pusingkan kepala...


tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...


akhir sekali
buat joget kucing...